Omaha Regels

Omaha is een andere variant op gemeenschappelijke kaarten poker, of community card poker, dat steeds populairder wordt bij meerervaren spelers. Omaha lijkt op Texas Hold’em, maar het heeft een paar karakteristieke eigenschappen die ervoor zorgen dat je het of juist leuk vindt, of haat. Hoewel Omaha niet heel veel voorkomt bij live pokerrooms, kun je het toch altijd wel spelen bij de grotere online pokerrooms. Omaha is ook echt een gebeurtenis bij de World Series of Poker en de World Poker Tour toernooien, wat waarschijnlijk verklaart waarom het spel bij online pokerrooms zo populair aan het worden is onder de fanatiekelingen.

Zowel Omaha als Texas Hold’em zijn beide gemeenschappelijke kaarten pokerspellen zijn, lijken de regels van beide spellen erg op elkaar. En zoals bij alle andere pokerspellen zijn de ingrediënten van een potje Omaha: de tafel, de dealer, de spelers, en een kaartspel van 52 kaarten. Het grootste verschil tussen Omaha en Texas Hold’em is het aantal kaarten dat gedeeld wordt en hoe je deze gebruikt. Volgens de regels van Omaha poker krijgt iedere speler in de eerste ronde vier ‘hole cards’ (gesloten kaarten) in tegenstelling tot de twee kaarten die je krijgt bij Texas Hold’em. De gemeenschappelijke kaarten worden neergelegd zoals gebruikelijk; met de flop van drie kaarten, gevolgd door een enkele kaart, de turn, en tenslotte nog een laatste kaart, de river. Uiteindelijk liggen er dan negen kaarten voor iedere speler op tafel (vier in je hand en vijf gemeenschappelijk).

Bij texas Hold’em mag je zo veel hole cards als je wilt gebruiken, maar bij Omaha moet je de beste hand zien te krijgen met maar maximaal twee hole cards en drie gemeenschappelijke kaarten.

High Tegenover Hi/Lo Split
De meeste pokerspellen zijn high games. Dat betekent dat het doel van het spel is om een zo hoog mogelijke hand te krijgen. De laatste tijd worden ook de hi/lo split pokerspellen steeds populairder in de online pokerrooms. In zo’n soort spel probeer je zowel een hoge als een lage hand te krijgen. Je werkt nog steeds met dezelfde combinatie van twee eigen kaarten en drie gemeenschappelijke kaarten, maar je kan verschillende kaarten kiezen om je hoge of een lage hand mee te vormen. Om een lage hand te spelen, moet je een combinatie van vijf kaarten hebben van 8 of lager. Als er niet tenminste drie kaarten van 8 of lager op tafel liggen, is het niet mogelijk om een lage hand te vormen en zal iedereen dus streven naar een hoge hand. Maar als het wel mogelijk is om een lage hand te krijgen, zal de pot verdeeld worden tussen de winnaar van de hoge hand en de winnaar van de lage hand.

Limit, Pot Limit, No Limit
Net als bij Texas Hold’em, verdelen de online pokerrooms de Omaha spellen vaak in drie categoriën: limit, pot limit en no limit. Deze limieten geven aan hoeveel je mag inzetten en mag verhogen tijdens elke ronde. Voor nieuwe spelers is het verstandig om een spel uit te kiezen met een lage limiet, want spelen zonder limiet kan je nog wel eens duur komen te staan.