Wat te Doen als je op Tilt Slaat

Je krijgt een heleboel pokertips over hoe je moet winnen, maar er gaan er maar weinig over hoe je moet omgaan met je verlies. Het is onvermijdelijk dat je ooit zult verliezen, hoe goed je het spel en de regels ook kent, en hoe goed je strategie ook is. Wanneer die dag komt, zul je waarschijnlijk zeer gefrustreerd raken, of zelfs boos worden en voordat je het weet ben je fanatieker en sneller aan het inzetten in de hoop dat je het gevoel van frustratie kwijtraakt. Zonder dat je het door hebt, ben je op tilt geslagen. Er wordt vaak gedacht dat deze gemoedstoestand alleen voorkomt bij live poker. Maar online pokerspelers kunnen je vertellen dat je net zo gemakkelijk op tilt slaat bij een online pokerroom als bij een live pokerroom – er hoeft zich maar één nare verrassing voor te doen en waardoor zelfs de beste speler op tilt slaat.

Er zijn maar weinig spelers die weer rustig kunnen worden als ze eenmaal op tilt zijn geslagen. Het beste wat je kan doen om zo’n situatie te voorkomen, is het leren herkennen van de eerste tekens. Dan kun je de tafel verlaten als je een tilt-situatie voelt aankomen. Het ergste dat je kan doen is jezelf wijsmaken dat het beter is om te blijven zitten om het geld dat je net verloren hebt terug te winnen. Je hebt je speelwijze op zijn zachtst gezegd niet meer onder controle en je denkvermogen is vernauwd. Geen supersonische pokertip – of zelfs een waterdichte pokerstrategie –kan je dan nog redden van de mentale staat waarin je verkeert.

De beste manier waarop je met tilt kunt omgaan, is erkennen dat het kan gebeuren en voorbereid zijn op het ergste. Als je verliest terwijl je dacht een sterke hand te hebben, of een hele grote pot verliest, is het logisch dat je daar een behoorlijk rot gevoel aan overhoud. Maar als je dat gevoel niet snel achter je kan laten en je maar het idee blijft houden dat de kaarten gewoon niet in je voordeel worden gedeeld, kun je er vanuit gaan dat je niet heel helder denkt. Het beste wat je kunt doen als je op tilt slaat is de tafel verlaten. Als je in een casino bent, is het logisch dat je dan dus stopt. Maar bij online poker is het waarschijnlijk een stuk lastiger om jezelf hiervan te overtuigen.

Soms is een korte pauze al genoeg om over je tilt heen te komen. Log uit bij de pokerroom, sta op en verlaat je computer, en loop gewoon een rondje. Ga het huis uit, bel een vriend, neem een kopje koffie – alles om maar even niet aan het spel te denken en vooral niet aan die ene slechte hand. Je merkt vanzelf wanneer de tilt voorbij is en de keuze is dan aan jou of je nog een potje speelt, of dat je het wel mooi vindt geweest voor vandaag.